Overlijdensrisicoverzekering - Hoe zit dat precies?
Bij overlijden keert een overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit. Is hierover belasting verschuldigd?
Een overlijdensrisicoverzekering keert uit bij het overlijden van de verzekerde voor de einddatum van de verzekering. Hoe zwaar wordt de uitkering belast?
Als we het over belastingdruk hebben op een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering, dan kunnen we het over meerdere soorten belastingheffingen hebben. Ten eerste hebben we de uitkering zelf, hoe gaat de Belastingdienst hiermee om? Ten tweede krijg je nog met de erfbelasting te maken en ten derde wordt de uitkering mogelijk ook nog als vermogen meegerekend. Deze eventuele heffingen lichten we nader toe.
Wat houdt de Belastingdienst in op de uitkering?
Een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering wordt niet gezien als een inkomen waar je inkomstenbelasting over betaalt. Het belastingstelsel is onderverdeeld in drie boxen. In box 1 worden de inkomsten belast. Met box 2 heb je alleen te maken als je een aanmerkelijk belang in een onderneming hebt. In box 3 zit je vermogen. Een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering valt in box 3. Hierdoor betalen de nabestaanden geen inkomstenbelasting over de uitkering.
Hoe zit het met de erfbelasting?
Na iemands overlijden gaan de bezittingen en de schulden over op de nabestaanden. Meestal gaat het om de huwelijkspartner en de kinderen. In een testament kun je afwijkende wensen vastleggen, want wettelijk is er een verdeling vastgelegd. In principe behoort de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering niet tot de nalatenschap. Dat komt doordat de uitkering nog niet tot het vermogen van de overledene hoorde bij het overlijden.
In de wet is toch vastgelegd dat er wel erfbelasting over verschuldigd is, maar er zijn uitzonderingen. Als de premie niet is betaald vanuit het vermogen van de overledene, valt de erfbelasting weg. Jouw adviseur kan jou hier alles over vertellen.
De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering wordt gezien als vermogen
Als nabestaanden de uitkering ontvangen, betalen ze erfbelasting. Daarna vormt het uitgekeerde bedrag een onderdeel van het vermogen van de nabestaanden. Over het vermogen is vermogensrendementsheffing verschuldigd. De eerste €57.000,- (2023) is vrijgesteld. Over het meerdere is een heffing verschuldigd. Jaarlijks per 1 januari stelt de Belastingdienst de hoogte van het vermogen vast. Over dat vastgestelde bedrag wordt de heffing gerekend.
Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek, maar de verzekering is ook voor huurders van een huis van groot belang. Na het overlijden van een van de kostwinners moeten de achterblijvers financieel wel in staat zijn om de huur en de overige maandlasten op te brengen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je nabestaanden beter verzorgd achterlaten.